Article

Blog

Κεντρική: Σημαντικές αυξήσεις τιμών στα ακίνητα στη Λεμεσό

Ωστόσο, στον Δείκτη Τιμών Κατοικιών για το 2ο τρίμηνο του έτους, η ΚΤΚ σημειώνει ότι στη Λεμεσό διαγράφονται σημαντικές αυξήσεις κυρίως στις τιμές διαμερισμάτων, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, οι οποίες προς το παρόν δεν φαίνεται να διαχέονται σε ουσιαστικό βαθμό στις υπόλοιπες περιοχές της επαρχίας.

Εξάλλου, η ΚΤΚ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς κυρίως εμπορικών ακινήτων λόγω της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, την ψήφιση της νομοθεσίας για την τιτλοποίηση δανείων και την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις πωλήσεις δανείων, τροποποιήσεις που αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

 

«Ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο διαγράφει θετική πορεία. Οι τιμές παρουσιάζουν αυξήσεις, οι οποίες είναι όμως συγκρατημένες εκτός από συγκεκριμένες περιοχές που αναφέρθηκαν στο παρόν δελτίο», αναφέρεται.

 

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (Οικίες και διαμερίσματα) το β’ τρίμηνο του έτους κατέγραψε αύξηση 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σημαντικότερη αύξηση, της τάξης του 0,7% παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών διαμερισμάτων, ενώ ο δείκτης τιμών κατοικιών παρουσίασε αύξηση 0,2%.

 

Πρωτιά στην Αμμόχωστο

 

Σε τριμηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σημείωσε αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Πάφου όπου σημείωσε οριακή μείωση. 

 

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση  στις τιμές κατοικιών κατά 1,1% στην Αμμόχωστο, 0,9% στη Λάρνακα, 0,7% στη Λεμεσό και 0,2% στη Λευκωσία, ενώ στην Πάφο σημειώθηκε μείωση 0,2%.

 

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην επαρχία Λεμεσού (6,1%). Στην επαρχία Λευκωσίας οι τιμές  διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,6%, στην Πάφο 5,5%, στη Λάρνακα 2,3% και στην Αμμόχωστο 1,5%.

 

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην επαρχία Λεμεσού (6,1%). Στην επαρχία Λευκωσίας οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,6%, στην Πάφο 5,5%, στη Λάρνακα ,3% και στην Αμμόχωστο 1,5%.

 

Πέντε τρίμηνα σημαντικών αυξήσεων στη Λεμεσό

 

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, στην επαρχία Λεμεσού τα πέντε τελευταία τρίμηνα διαφαίνεται μια «σημαντική αύξηση των τιμών ακινήτων, ειδικά στα διαμερίσματα» και κυρίως στις παραλιακές περιοχές της επαρχίας, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με όλη την Κύπρο.

 

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, στους παράγοντες που συντείνουν στην αύξηση περιλαμβάνονται το ότι η Λεμεσός είναι η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, η παρουσία του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της πόλης, η ζήτηση για διαμονή μέσω Airbnb, το κτίσιμο της μαρίνας καθώς και η απόφαση για δημιουργία του καζίνο.

 

Στην αύξηση των τιμών, συντείνει και η ζήτηση για κατοικίες από αλλοδαπούς για σκοπούς του σχεδίου της κυβέρνησης για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών, το οποίο προνοεί ότι, μεταξύ άλλων, ο αιτών πρέπει να είναι κάτοχος μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον €500.000 πλέον ΦΠΑ, καθώς και την επιλογή για επένδυση σε ακίνητα αξίας τουλάχιστον €2 εκ., κάτι που επίσης μπορεί να συμβάλλει στην παρατηρούμενη αύξηση των τιμών στις εν λόγω συγκεκριμένες περιοχές της Λεμεσού.

 

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι οι πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών, οι οποίες γίνονται για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου δεν χρηματοδοτούνται ως επί τω πλείστω από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα για την κατασκευή των δεικτών της ΚΤΚ. 

 

«Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις αυτές φαίνεται να έχουν έμμεση επίδραση σε συγκεκριμένες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού», αναφέρεται.


ΠΗΓΗ: SIGMALIVE.COM